همه چیز درباره Illustrator
- اشکان هاشمی
- آموزش و معرفی
تجربه طراحی برداری با قابلیتهای بیت مپ با ایلوستریتور
در دنیای امروز، مرزهای طراحی گرافیک در کسبوکارهای مختلف گسترده شده و شغل های مرتبط با رشته گرافیک بسیار است. از این رو، هر روز نرمافزارهای جدیدی در این حوزه روانه بازار میشود. یکی از برنامههای پرطرفدار برای طراحی گرافیک ایلوستریتور است. ایجاد انواع تصاویر و کارهای هنری، موکاپ وبسایت و آیکونهای شبکههای اجتماعی، طراحی لوگو و تایپوگرافی از جمله کارهای گوناگونی است که بهوسیله ایلوستریتور میتوان انجام داد. این برنامه مجموعه کاملی از ابزارها و امکانات را در اختیار کاربران قرار میدهد و یکی از نرمافزارهای کامل و حرفهای در طراحی گرافیک محسوب میشود. در این مطلب یاد میگیریم که ایلوستریتور چیست و چطور آن را نصب کنیم و یاد بگیریم.
ایلوستریتور چیست ؟
ایلوستریتور یک نرمافزار کاربردی برای ترسیم و طراحی گرافیک در ویندوز و Mac است. این برنامه با داشتن مجموعه مفصلی از ابزارهای کاربردی برای ترسیم و طراحی، به صورت گسترده برای ایجاد انواع تصاویر و آثار هنری چاپی و دیجیتال با کیفیت بالا استفاده میشود. کاربران اصلی این نرمافزار، طراحان گرافیک، هنرمندان بصری و افراد علاقمند به این حوزه هستند. در حال حاضر ایلوستریتور بخشی از Adobe Creative Cloud است. این برنامه برای اولین بار در سال ۱۹۸۷ منتشر شد و تا به امروز همچنان بهروزرسانی میشود و در اختیار کاربران قرار میگیرد. پس از معرفی ضمنی این برنامه، برای اینکه بهتر و دقیقتر یاد بگیریم ایلوستریتور چیست باید دو مفهوم وکتور و رستر را بشناسیم و یاد بگیریم روش کار نرمافزار ایلوستریتور چیست.
ایلوستریتور چگونه کار میکند؟
گرافیکهای کامپیوتری در دو دسته اصلی جای میگیرند: گرافیک وکتور و گرافیک رستر. ایلوستریتور نرمافزاری است که با تصاویر وکتور کار میکند. اما پیش از آنکه توضیح بیشتر بدهیم، لازم است بدانید تصویر وکتور چیست و با تصویر رستر چه فرقی دارد. فهم تفاوت بین این دو به شما در ایجاد و ادیت کارهای هنری و طراحی گرافیک کمک میکند.
تصاویر رستر
تصاویر رستر اغلب در فتوشاپ استفاده میشوند. این تصاویر از پیکسلهای بسیار زیاد رنگی تشکیل میشوند. فرمتهایی مثل JPEG، GIF و PNG انواع رایج تصاویر رستر هستند. تقریبا تمام عکسهایی که در اینترنت یا در کاتالوگهای پرینتشده یافت میشوند رستر هستند. چون تصاویر رستر از تعداد ثابتی پیکسلهای رنگی تشکیل میشوند، نمیتوان آنها را بدون افت کیفیت تغییر اندازه چندانی داد.
تصاویر وکتور
فایلهای وکتور که به جای پیکسلهای رنگی از بردارهایی بر پایه فرمولهای ریاضی تشکیل میشوند برای ایجاد تصاویری مناسب هستند که مدام نیاز به تغییر اندازه دارند. فایلهایی از جمله EPS، AI و PDF از دسته فایلهای وکتور هستند. البته PDF بسته به اینکه چهطور ایجاد شده ممکن است وکتور یا رستر باشد.
گرافیکهای وکتور از خطوط و منحنیهایی تشکیل میشوند که با بردار تعریف شدهاند. بردار یک گرافیک را بر اساس شاخصههای هندسی آن تعریف میکند. برای مثال، یک تایر دوچرخه در گرافیک وکتور با استفاده از معادلهای برای دایره با شعاع مشخص در مکانی خاص ترسیم میشود. شما میتوانید این تایر را جابهجا کنید، رنگ آن را عوض کنید، اندازهاش را تغییر بدهید بدون اینکه از کیفیت تصویر آن کاسته شود، چون معادلاتی که مبنای ترسیم آن هستند این تغییرات را جبران میکنند.
یک ترسیم وکتور از رزولوشن مستقل است. بنابراین، میتواند با هر مقیاسی کوچک و بزرگ شود و با هر رزولوشنی پرینت شود، بدون اینکه جزئیات یا شفافیت آن از دست برود.
کاربرد ایلوستریتور چیست ؟
ادوبی ایلوستریتور یک نرمافزار طراحی گرافیکی است، اما نکات بسیار بیشتری درباره این برنامه هست که در این جمله نمیگنجد. اگر بدانید که کاربردهای ایلوستریتور چیست ، شما هم مثل بسیاری دیگر از طراحان، طرفدار این برنامه کاربردی خواهید شد. طراحان گرافیک اغلب از ایلوستریتور برای ساخت لوگو، ترسیم دیجیتال، تایپوگرافی، اینفوگرافیک یا حتی طراحی سایت استفاده میکنند.
این برنامه در دنیای تجارت نیز برای پروژههای طراحی گرافیکی مرتبط با مارکتینگ، تبلیغات و برندینگ بسیار پرطرفدار است. همچنین، طراحان بسیاری برای مقاصد شخصی یا حرفهای از ایلوستریتور بهره میبرند. از کاربردهای این برنامه میتوان موارد زیر را مثال زد.
- طراحی کارتون
- ترسیم جدول و دیاگرام
- ساخت انیمیشن در ترکیب با برنامه افتر افکت
- تبدیل عکس پیکسلی به وکتور
- طراحی لوگو
- تایپوگرافی
- طراحی پوستر
- طراحی وبسایت
- طراحی آیکون
- طراحی پارچه با ایلوستریتور
طراحی کارتون در ایلوستریتور
در ایلوستریتور میتوانید شخصیتها و صحنههای یک کارتون را طی چند مرحله ساده طراحی کنید. کافی است از هر یک از عناصر یک طراحی دستی انجام دهید، آنها را وارد برنامه کنید، سپس روی خطوط ترسیم کنید و از آنها یک تصویر وکتور بسازید.
ترسیم جدول و دیاگرام در ایلوستریتور
در ایلوستریتور با استفاده از ابزاری به نام «Graph Tool» میتوانید انواع نمودار، جدول و دیاگرام را ترسیم کنید، روی آنها رنگ و استایل اعمال کنید و به آنها المانهای مختلف اضافه کنید. به این ترتیب میتوانید انواع دادهها را ساماندهی کنید و بهصورت بصری به نمایش درآورید.
ساخت انیمیشن با ایلوستریتور و افتر افکت
در ایلوستریتور میتوان از تصاویر دیجیتال ساخته شده در این برنامه خروجی گرفت و آنها را برای ساخت انیمیشن در ادوبی افتر افکت وارد کرد. این کار به آسانی با ایجاد شکلهای ساده و سپس دقیقتر کردن آنها انجام میشود. میتوانید هر قسمت از انیمیشن که قرار است جداگانه حرکت کند، در لایهای جدا در ایلوستریتور طراحی کنید، سپس فایل را وارد برنامه افتر افکت کنید.
تبدیل عکس پیکسلی به وکتور
ایلوستریتور به کاربر اجازه میدهد تا عکسی را داخل برنامه کند و با استفاده از فرمان «Image Trace» آن را تبدیل به یک تصویر وکتور کنند. از این قابلیت میتوان برای تغییر رنگ یا تغییر ظاهر یک عکس به حالت نقاشیشده نیز استفاده کرد. این تصاویر وکتور را میتوان به انواع حالتها ادیت کرد و تغییر اندازه داد بدون اینکه کیفیت عکس افت کند.
Trace Image در ایلوستریتور چیست ؟
در گرافیکهای کامپیوتری، Image Tracing فرایند تبدیل فایلهای رستر یا پیکسلی به فایل وکتور است. به همین ترتیب، در ایلوستریتور نیز این فرایند تصاویر رستر را به تصاویر وکتور قابل ادیت تبدیل میکند.
طراحی لوگو در ایلوستریتور
برای بسیاری از طراحان، ایلوستریتور نرمافزار اصلی طراحی لوگو است. در این برنامه میتوانید برای هر صنعتی و به هر مدلی لوگو طراحی کنید، چه برای چاپ باشد، چه دیجیتال و چه برای ویدیو. در ایلوستریتور میتوانید لوگویی را که به صورت دستی و روی کاغذ طراحی کردهاید، وارد برنامه کنید و آن را تبدیل به وکتور و ادیت کنید.
همچنین، ایلوستریتور قابلیتی برای قرار دادن متن روی مسیر منحنی دارد. برای این کار کافی است از ابزار «Type On A Path» استفاده کنید. این قابلیت مخصوصا برای هنرمندانی که لوگو طراحی میکنند بسیار کاربردی است.
تایپوگرافی در ایلوستریتور
ایلوستریتور امکان کار با متنها و فونتها را به روشهای مختلف فراهم میکند. بنابراین، از این برنامه میتوان برای ایجاد انواع تایپوگرافی و نوشته در انواع اسناد تصویری استفاده کرد.
طراحی پوستر در ایلوستریتور
با توجه به تمامی امکاناتی که ایلوستریتور در زمینه طراحی و تایپ فراهم میکند، این برنامه برای طراحی انواع تصاویر و اسناد تصویری کاربرد دارد، از جمله طراحی کارت پستال، پوستر و دیگر طرحهای بصری که شامل متن و عکس و طراحی گرافیکی است.
طراحی وب سایت در ایلوستریتور
از ایلوستریتور میتوان برای طراحی «موکاپ» (Mock-up) استفاده کرد که نشان میدهد یک وبسایت پس از تکمیل چگونه دیده میشود. در این فرایند، صفحه کار در برنامه در قالب «Web» ایجاد میشود. سپس طرح کلی وبسایت را با رسم شکل و اعمال رنگ میتوان ایجاد کرد و عکس و متن و لوگو در آن قرار داد.
موکاپ وب سایت چیست؟
موکاپ وبسایت یک مدل تصویری از آن چیزی است یک صفحه وب یا وب اپلیکیشن در حالت نهایی دیده میشود، اما نمیتوان با آن کار کرد، چون صرفا یک مدل تصویری است. ماک آپ وبسایت اغلب شامل طرح کلی صفحه، المانهای آن، رنگها، فونتها و محتوای سایت مثل عکس و متن است. موکاپ یک وبسایت استاتیک است. این یعنی نشان میدهد که سایت چگونه دیده میشود، اما نشان نمیدهد که چگونه عمل میکند و شامل بخشهای متحرک مثل انیمیشنها، تبلیغات، یا لینکها نیست.
طراحی آیکون در ایلوستریتور
یکی دیگر از کارکردهای ایلوستریتور، طراحی آیکونهایی است که در اپلیکیشنها و وبسایتها استفاده میشوند. با استفاده از انواع ابزارها و فرمانها در این برنامه میتوان آیکونهای ساده تا پیچیده و پیشرفته را ایجاد کرد.
طراحی پارچه با ایلوستریتور
در برنامه ایلوستریتور امکانات متنوعی برای ایجاد و ویرایش انواع الگوها وجود دارد که این برنامه را برای طراحی پارچه و لباس نیز بسیار مناسب کرده است.
امکانات اصلی برنامه ایلوستریتور چیست ؟
تا اینجا یاد گرفتیم که ایلوستریتور چیست و چه کاربردی در دنیای حرفهای دارد. این برنامه قدرتمند طراحی، مجموعهای متنوع از امکانات و ابزارها را برای طراحان فراهم میکند. بعضی از قابلیتهای اصلی این برنامه شامل موارد زیر است:
- امکان ترسیم دست آزاد با انواع براشها و قلمهای دیجیتال
- امکان تبدیل فایل پیکسلی به وکتور یکی دیگر از ویژگیهای مهم و کاربردی ایلوستریتور است. این قابلیت به شما جازه میدهد که به آسانی و با انتخاب یک گزینه، یک ترسیم دستی را به تصویر وکتور تبدیل کنید. بهترین نتیجه در حالتی حاصل میشود که ترسیم دستی با جوهر مشکی کشیده شده باشد.
- امکانات رنگی پیشرفته برای برای ایجاد پالتهای رنگی، پرکردن شکلها، استفاده از گرادیانها و ترکیب افکتهای رنگی مختلف
- لایهبندی که به وسیله آن میتوانید المانهای طراحی را در لایههای مختلف تقسیم و آنها را جداگانه ادیت کنید.
- امکان استفاده از شبکهای (Grid) با نقاط کنترل و ویژگی «Snap» که به کمک آن میتوانید خطوط و شکلها را به دقت در نرمافزار جا کنید.
- Cloud Library که در آن میتوانید تجهیزات طراحی موردنیاز برای یک پروژه مثل رنگها، قلمموها، نوشتهها و متنها را در جایی قابل دسترس جمعآوری کنید و در میانه یک پروژه بتوانید به آسانی آنها را پیدا کنید. همچنین، اگر اشتراک Creative Cloud را داشته باشید، میتوانید هرآنچه که آپلود میکنید را در تمام پلتفرمهای ادوبی و از هر دستگاهی استفاده کنید. بهعلاوه، میتوانید از فایلها در این فضا بکآپ بگیرید.
- کتابخانهای از فونتهای موجود با قابلیت سرچ، تا بتوانید بهترین فونت را برای پروژه پیدا کنید.
- ابزارهایی برای ترسیم سریع شکلهای هندسی، تنظیم منحنیها و دستکاری خطوط
مزایا و معایب ایلوستریتور چیست ؟
در دنیای طراحی و گرافیک کامپیوتری، گستره وسیعی از نرمافزارها وجود دارند که هر کدام مزایا و معایبی دارند و کاربران بسته به سطح دانش طراحی، هدف و ترجیح شخصی میتوانند آنها را انتخاب کنند. اما برای آن دسته از کاربرانی که تازه وارد دنیای طراحی شدهاند، تنوع محصولات در این زمینه ممکن است گیجکننده و انتخاب یکی از میان آنها چالشبرانگیز باشد. به همین علت، دانستن مزایا و معایب هر نرمافزار پیش از انتخاب آن، به کاربران کمک میکند تا بتوانند آگاهانه تصمیم بگیرند.
مزایای نرم افزار ایلوستریتور چیست ؟
ایلوستریتور به عنوان یک برنامه طراحی گرافیکی از مزایای بسیاری برخوردار است.
بهترین برنامه طراحی گرافیک
ایلوستریتور طی چندین سال پیاپی توسط کاربران به عنوان بهترین نرمافزار طراحی انتخاب شده است.
عضو مجموعه نرمافزارهای ادوبی
این ویژگی ایلوستریتور در واقع از دو جهت مزیت دارد. یکی اینکه کار با این برنامه و یادگیری آن برای کسی که با یکی از نرمافزارهای دیگر مجموعه ادوبی مثل فتوشاپ یا ایندیزاین کار کرده باشد به نسبت راحتتر است. مزیت دوم این است که نرمافزارهای مجموعه ادوبی در حال حاضر جز پرکاربردترین و قابل اطمینانترین برنامهها در دنیای حرفهای هستند و فایلی که از این برنامهها خروجی گرفته میشود تقریبا در همهجا قابل استفاده است.
قابلیت بازیابی فایل
در مواقعی که برنامه بهطور ناگهانی از کار میافتد و بسته میشود، ایلوستریتور قابلیت بازیابی فایل را دارد، حتی در مواقعی که کار را سیو نکردهاید. البته که این به این معنا نیست که کار را سیو نکنید و به امید بازیابی ایلسوتریتور باشید.
امکانات فراوان محیط برنامه
در محیط کار ایلوستریتور، پنلهایی وجود دارد که میتوان هر مشخصهای از آبجکتهایی که ایجاد میکنید را کنترل کنید. این پنل هنگام ایجاد طرحهای و اعمال افکتهای پیچیده، کارکرد خوبش را نشان میدهد.
وجود پنلهای تنظیمات مختلف
علاوه بر «Appearance Panel» که مشخصات ظاهری شکلها را کنترل میکند، ادوبی جعبه ابزار ایلوستریتور را با هر آنچه که در یک برنامه طراحی حرفهای نیاز دارید مجهز کرده است. بهعلاوه، انواع پکیجهای پلاگین با کیفیتهای خارق العاده مخصوص ایلوستریتور وجود دارد که پیوسته در حال بهروز شدن هستند.
امکان استفاده از اسکریپت
در ایلوستریتور میتوانید از اسکریپتها نیز استفاده کنید. هم از آنهایی که همراه با برنامه نصب میشوند و هم میتوانید خودتان آنها را کدنویسی کنید (در برنامههایی مثل Visual Basic و JavaScript)، هم میتوانید در اینترنت جستوجو کنید و اسکریپتهای مورد نیازتان را پیدا کنید.
معایب نرم افزار ایلوستریتور چیست ؟
در کنار مزایای فراوان، ادوبی ایلوستریتور معایب کوچکی نیز دارد که البته در نسخههای جدید در حال رفع شدن است.
اشغال حجم زیادی از حافظه دستگاه
اگر بهطور همزمان مشغول کار با چندین برنامه هستید، باید مطمئن شوید که دستگاه حافظه کافی برای اجرای ایلوستریتور دارد. تمام برنامههای ادوبی حجم زیادی در سیستم اشغال میکنند و وقتی که تعداد اندکی از آنها همزمان باز باشند، ممکن است پاسخدهی برنامهها با مشکل مواجه شود. در چنین مواقعی ایلوستریتور ممکن است اندکی کندتر کار کند. البته این اتفاقا پرتکرار نیست، اما اگر با سیستمی قدیمی کار میکنید ممکن است هر از گاهی با این مسئله مواجه شوید.
تفاوت کلیدهای میانبر در برنامههای ادوبی
یکی از مزایای ایلوستریتور، شباهت محیط آن با سایر برنامههای ادوبی از جمله فتوشاپ و ایندیزاین است. در دنیای طراحی حرفهای، رفت و آمد پیاپی بین این برنامهها امری مکرر و رایج است. اما تفاوت کلیدهای میانبر این برنامهها میتواند برای بعضی از کاربران اندکی گیجکننده باشد. البته که به مرور زمان و استفاده بیشتر از برنامه این مسئله برطرف خواهد شد.
و در پایان، مهم نیست از کدام نرم افزار استفاده میکنید، مهم میزان مهارت و توانمندی شما شماست!